Δημήτριος Αντωνίτσης

Ο Δημήτριος Αντωνίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε μηχανολογία στο ΕΤΗ της Ζυρίχης και στο Rensselaer  Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης (Master of Science) και έχει ειδικευτεί στην υψηλής ταχύτητας φωτογραφία με μικροσκόπιο. Έχει βραβευθεί για την ταινία μικρής διάρκειας Past Glories, Present Despondencies, σε συνεργασία με το Robert de Niro  στούντιο ταινιών.  Τα εργα του έχουν εκτεθεί σε 15 ατομικές και 35 ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχει ιδρύσει το ΥΣΠ (Ύδρα Σχολικά Προγράμματα), μια παγκόσμια πλατφόρμα για το ΥΣΠ Πρόγραμμα υποτροφιών. Η δουλειά του έχει εδοθεί σε μια μονογραφία, Showhungry (Koan Publications) και σε  camp photonovella, Agathon or Panic in Weimar (futura)

Ο Δημήτριος Αντωνίτσης χρησιμοποιεί τα τελευταία γλυπτικά του έργα ως μια κοφτερή μεταφορά των δυτικών αρχών όπως υπεραπόδοση, κοινωνική δύναμη και πολυτελής κατανάλωση.

Η αισθητική του γλώσσα εκτείνεται από την δημιουργία ενός ελκυστικού μινιμαλιστικού αντικειμένου, σε ένα υπερφορτωμένο και υπερβολικό φολκλόρ σχέδιο, απατώντας πάντα στον στόχο του να εκφράζει τις ιδέες με τον ακριβέστερο τρόπο. Για να παραθέσουμε φράση του Rene Ricard:Ο Αντωνίτσης είναι ένας καλλιτέχνης που νιώθει υπεύθυνος για το να φέρνει την αλήθεια στο κοινό του. Μπορεί να κάνει λάθος ή να παρεξηγηθεί, αλλά πρέπει να παλέψει για να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα με ένα τρόπο που λέει την αλήθεια, ανεξαρτήτως αν το καταλαβαίνουμε ή όχι.

Το έργο του συμπεριλαμβάνεται σε διάφορες συλλογες: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα –Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη –Οργανισμός ΔΕΣΤΕ, Αθήνα – Fondazione per la Fotografia, Turin – Benedikt Taschen Collection -Cologne.